Selecteer een pagina

Wij hebben onze kinderen tijdens onze reis les gegeven.
Hoe ging dat onderwijs op reis? Wat deden we?
Hoe gaat het nu ze weer terug zijn naar school?

Tijdens onze reis zijn onze kinderen niet naar school geweest. Van te voren hebben we contact gehad met de leerplicht ambtenaar en in overleg met school.

We hebben vrijstelling gekregen van de leerplichtambtenaar en mochten Veerle, onze oudste dochter die leerplichtig is, ook mee nemen op reis.

Samen met school hebben we voor het een en ander aan lesstof gekeken en dit mee gekregen. Zodat we tijdens de reis hier gebruik van konden maken.

Ook online zijn hele leuke werkboekjes te vinden. Op de site van Yurls vindt je hele leuke boekjes over thema’s met allerlei leuke opdrachten.

Verder had ik online een aantal werkbladen gevonden met Engelse woordjes.

Onderwijs tijdens de reis

Tijdens onze reis hebben we de kinderen lekker kind laten zijn. We zijn niet dagelijks bezig geweest met schoolwerk.

Regelmatig vroegen ze zelf om de werkboekjes met leuke opdrachten. Verder is Veerle bezig geweest met klokkijken. Rekenen. Letters schrijven. Boekjes lezen.

Alles op haar eigen tempo en wanneer ze er zelf interesse in had. Daardoor ging het leren ook vlot. Er was 1 op 1 aandacht. Ze kon doen wat ze zelf aan gaf en waar ze interesse in had.

Ook het leren van de Engelse woordjes vond ze leuk. Tijdens de reis hebben de kinderen ook een Engels vriendje en vriendinnetje gehad waardoor ze veel interesse kregen om zich in het Engels duidelijk te kunnen maken.

Andere dingen geleerd

We hebben tijdens de reis ook enorm veel andere dingen gedaan. Zo zijn we naar Carcassonne geweest. Hebben we het middeleeuwse dorp bekeken en zijn we het kasteel in geweest.

Onwijs leuk en interessant voor de kinderen. Daarbij hebben we gelijk het thema ridders en kastelen gemaakt. Waardoor ze daar veel over getekend hebben en we er bijpassende filmpjes hebben gezocht.

We hebben veel sterren gezien op de heldere avonden. Hebben daarbij als thema de ruimte gedaan waarbij ze over ons zonnestelsel geleerd hebben.

Iedere dag hebben we gezwommen. Daardoor kon Veerle na onze reis zo weer aansluiten bij zwemles en na 2 keer mee zwemmen afzwemmen voor haar zwemdiploma. Ze is door al dat zwemmen en onwijs goede zwemster.

Ook Tiemen heeft al stukje zonder bandjes gezwommen en Liene is een enorme waterrat geworden.

En we zijn een paar keer wezen geocachen. Wat de kinderen ook enorm leuk vonden. Niks leuker als een schat zoeken!

Zo hebben we veel meer tijd en aandacht gehad voor andere dingen die op school niet gedaan worden.

Veerle aan haar schoolwerk

Veerle aan haar schoolwerk

Hoe is het met de kinderen nu op school?

Na onze terugkomst in Nederland zijn de kinderen nog een tijdje thuis geweest, omdat we op een vakantiepark woonden die niet in de buurt zat van hun school. Ook was het voor iedereen fijn om even weer te kunnen acclimatiseren nu we weer terug waren in Nederland.

Vlak voor de kerst zijn ze een paar daagjes naar school geweest en konden ze lekker aansluiten bij het kerstdiner. Super gezellig!

Na de kerstvakantie begon het echte schoolleven weer. Inmiddels waren we weer verhuisd nar Deventer. Vlakbij de school waar ze voor ons vertrek ook heen gingen. Zo konden ze weer lekker terug naar hun vertrouwde plekje.

Terug in de oude klas en gestart op school

Veerle vond zo weer haar draai in haar oude klas. Iedereen was heel blij dat ze weer terug was. Speelafspraakjes werden weer gemaakt.

Ook qua werk kon ze prima weer aansluiten. Ze was prima op niveau en heeft helemaal niks gemist. Doet het hartstikke goed op school en is er aan het einde van het schooljaar helemaal klaar voor om naar groep 3 te gaan.

 Veerle is prima bij met rekenen, lezen en schrijven. Niks van te merken dat ze 4 maanden gemist heeft.

Tiemen is ook gestart op school. Hij vindt het ook helemaal leuk om naar school te gaan. Heeft snel aansluiting gevonden bij zijn klasgenootjes. Vermaakt zich prima.

Hij was al snel toe aan 5 volledige dagen school. In het begin bleef hij op vrijdag thuis, maar al snel gaf hij aan ook de vrijdag graag naar school te willen. Helemaal goed! Leuk om te zien dat hij het ook naar zijn zin heeft op school.

Ook de jongste gaat naar school

Liene is eind januari 2 geworden. De leeftijd dat ze mag beginnen met peuterspelen.

Ook zij gaat nu 2 dagdelen in de week peuterspelen. In het begin was het wennen voor haar. Vooral de drukte om haar heen. Ze deed enorm veel indrukken op. Maar het gaat prima!

Vanaf het begin af aan vond ze het ook al heel leuk. Ze gaat met plezier naar school en doet als een echt schoolmeisje mee.

Het was best even wennen dat ineens er dagen waren dat alle 3 de kinderen weg waren. Van altijd samen naar ineens allemaal op school.

Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook wel lekker vindt om op die ochtenden mijn handen vrij te hebben. Dat ik dan in de ochtenden al tijd heb om bezig te zijn met het werk wat ik wil doen op die dagen in plaats van alles in de avonduren te stoppen.

Ik schreef al eerder een blog over hoe het is om weer terug te zijn in het Nederlandse ritme. Deze lees je hier.

Onze ervaring

Al met al is het een hele fijne ervaring geweest onze reis. Hebben de kinderen veel vrijheid gehad, maar ook heel erg veel geleerd! Hebben ze totaal geen achterstand op gelopen en ik denk dat dat hetzelfde was geweest als we wel 6 maanden weg waren geweest.

Kinderen zijn prima in staat om zelf aan te geven waar hun interesses liggen. Om daar mee aan de slag te gaan. Als je ze dingen aan biedt die ze leuk vinden en waar ze interesse in hebben pakken ze dat hel snel op. Sluit weer prima aan bij onze visie op onderwijs en het Montessori onderwijs wat ze nu weer volgen.

Het is mijn inziens jammer dat er met de leerplicht niet meer mogelijkheden zijn om school te combineren met periodes van zelf onderwijzen. Thuis of op reis. Ik denk dat dat voor een heleboel mensen mogelijkheden biedt en dat de kinderen er niet per se slechter van worden.

Schrijfboek Veerle

Schrijfboekje van Veerle

rekenen Veerle

Rekenwerkje van Veerle

Welke mogelijkheden heb je voor onderwijs tijdens je reis?

Er zijn verschillende manieren om het onderwijs aan te pakken als je naar het buitenland wil.

Voor de Nederlandse leerplicht moeten kinderen naar school gaan. Ze gaan in Nederland naar school en als je naar het buitenland gaat kun je je kinderen daar inschrijven op een school die ze regelmatig bezoeken.

Hoe het zit met de Nederlandse leerplicht lees je hier in de blog die ik eerder schreef.

Bovenstaande opties zijn lastig als je aan het rondreizen bent. Als je wil rondreizen is dat een enorm probleem met de leerplicht die je hebt in Nederland. Je moet geluk hebben om vrijstelling te krijgen en een andere optie is je uitschrijven uit Nederland. Dan ben je echt vrij om zelf te keuze te maken die je wil.

Wereldschool

Je kunt er voor kiezen je kinderen in te schrijven bij de Wereldschool. Bij sommige leerplichtambtenaren helpt dit bij het krijgen van vrijstelling. Van de Wereldschool krijg je een lespakket voor je kinderen waarmee je ze zelf kunt onderwijzen. Ze doen dat de dingen die ze op de basisschool ook zouden doen. Het is erkend door het Ministerie van Onderwijs. Er wordt gebruik gemaakt van officiële lesmethodes en leerkrachten uit het regulier onderwijs.

Een hele goede oplossing als je bang bent dat je kind anders iets mist. Als je wilt dat ze bij terugkomst weer in kunnen stromen op hun school.

Het nadeel van de Wereldschool zijn de hoge kosten. Ik zie dat er inmiddels geen kosten meer op hun site staan, maar dat je contact op kunt nemen. Ik weet alleen dat wij het te duur vonden voor lesstof van groep 2. We zouden een paar honderd euro kwijt zijn. Ik dacht richting de €1000, maar weet het niet meer zeker.

Nederlandse taal- en cultuurschool

Je hebt ook op een aantal plekken in de wereld Nederlandse Taal en Cultuurscholen. Misschien leuk om je kinderen even naar toe te doen als je ergens wat langer wilt blijven en er is er 1 in de buurt. Ik heb zelf nog niet bij een NTC school gekeken. Wie weet komen we er nog een keer bij 1.

Je vindt de NTC scholen hier.

Verschillende manieren om je kind zelf te onderwijzen

Daarnaast kun je je kinderen zelf onderwijzen. Zoals wij ook gedaan hebben. Je kunt dit doen in overleg met school en zo een pakket samenstellen. Je kunt het ook helemaal zelf doen. Er is veel info te vinden op internet. Leuke werkboekjes, opdrachten, er zijn veel apps, puzzelboekjes enz. Mogelijkheden genoeg om uit te zoeken wat bij jou en je kinderen past. Ik zou zeggen Google er eens op los!

Het nadeel hiervan is dat je niet een officieel erkende methode gebruikt. Je niet weet of je kind alles doet wat ze op school ook zouden doen.

Maar als je uit gaat van de intrinsieke motivatie van je kind weet je zeker doet je heel ver kunt komen en dat je dingen doet die bij je kind past.

Je hebt ook de mogelijkheid tot Worldschooling. Gebruik maken van de landen en culturen die je tegen komt. Onderweg dingen bezoeken. Zoals wij naar bijvoorbeeld Carcassonne zijn geweest en gelijk een thema ridders en kastelen behandeld hebben.

Of een thema sterren en heelal en samen ’s avonds de sterren bekijken. Er is zoveel te zien en te leren in de wereld!

Je vindt heel veel gelijkgestemden op de facebookgroepen Worldschoolers, World school house swap / sit / rent en World schooler exchange. Zoek op Facebook en er zijn nog veel meer groepen te vinden. Wellicht ook een groep speciaal gericht op het land waar jij door reist.

Kun je ook nog kijken of je onderweg mensen tegen komt om mee af te spreken. Leuk voor de kinderen om samen te spelen.

Helemaal niet onderwijzen

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor Unschooling. Je biedt je kind helemaal gaan onderwijs aan en gaat helemaal mee in de intrinsieke motivatie. Wat je kind wil leren dat behandelen jullie en doen jullie leuke en leerzame dingen mee. Zoek je van alles over uit samen. Leert je kind heel veel over de dingen waar zijn belangstelling ligt!

Je biedt uit jezelf niks aan qua schoolwerk. Hiervoor moet je enorm veel vertrouwen in je kind en zijn intrinsieke motivatie hebben. Niet bang zijn dat het niet goed komt.

 

Wil jij reizen met je kinderen? Welke vorm van onderwijs zouden jullie kiezen? Of ben je op reis geweest en hoe heb je het aangepakt? Ik ben heel benieuwd naar andere ervaringen!