Selecteer een pagina

Reizen met leerplichtige kinderen kan dat?
Welke mogelijkheden heb je?
Hoe doen wij dat tijdens onze reis?
Lees welke mogelijkheden je hebt.

Wij gaan in oktober (2017) op reis met ons gezin. Onze oudste dochter is geboren in 2011 en wordt 6. Daarmee is zij leerplichtig volgens de Nederlandse wet. Wij gaan dus op reis met een leerplichtig kind.

Onze zoon wordt bijna 4. Voor de meeste kinderen de leeftijd om naar school te gaan, maar leerplichtig zijn ze dan nog niet. Voor veel mensen een mooie gelegenheid om voor het laatst buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Ook fijn voor ons, want onze zoon gaat niet naar school met 4 jaar zonder dat dat voor hem problemen op levert.

Onze oudste dochter daarvoor is het een heel ander verhaal. Voor haar moeten we vrijstelling aan vragen via de leerplicht ambtenaar. Hier zijn we mee bezig. Maar dit gaat niet zo snel. Ambtenaren hè 😉

Leerplicht Nederland

In Nederland geldt dat kinderen vanaf de maand nadat ze 5 zijn geworden leerplichtig zijn. Kinderen die leerplichtig zijn moeten ingeschreven staan op een school.

In Artikel 5 van de leerplichtwet staan de volgende gronden voor vrijstelling.
De ouders zijn vrijgesteld van de verplichting om te zorgen, dat een jongere als leerling van een school staat ingeschreven, zolang

a. de jongere op lichamelijke of psychische gronden niet geschikt is om tot een school onderscheidenlijk een instelling te worden toegelaten;
b. zij tegen de richting van het onderwijs op alle binnen redelijke afstand van de woning – of, indien zij geen vaste verblijfplaats hebben, op alle binnen Nederland – gelegen scholen onderscheidenlijk instellingen waarop de jongere geplaatst zou kunnen worden, overwegende bedenkingen hebben;
c. de jongere als leerling van een inrichting van onderwijs buiten Nederland staat ingeschreven en deze inrichting geregeld bezoekt.

Tevens kan een kind van een kermisexploitant of circusmedewerker die een trekkend bestaan leidt onder voorwaarden een deel van het jaar vrijstelling krijgen.

Hier lees je een artikel van Kiind met 5 handige tips over leerplicht

kinderen op school

 

Op basis van bovenstaande gronden kun je vrijstelling krijgen van de plicht om je kind in te schrijven op een school. Echter zal er wel van je verwacht worden dat je je kinderen toegang biedt tot onderwijs. Bijvoorbeeld in de vorm van thuisonderwijs.

Voor ons behoorlijk lastig met een dochter van bijna 6. Omdat we niet precies weten hoe lang we weg blijven hebben we besloten om eerst via de leerplicht ambtenaar te proberen vrijstelling te krijgen.

Dan kunnen we gewoon ingeschreven blijven staan in Nederland. Kunnen we onze Nederlandse zorgverzekering houden. De kinderen gewoon weer laten instromen op school mochten we het reizen toch niks vinden

We zijn eerder terug gekomen van onze reis. Hier lees je waarom

Wat als we geen vrijstelling krijgen?

Als het op niks uit loopt zullen we ons uit gaan schrijven uit Nederland.
Dat is wat de meeste mensen doen die met leerplichtige kinderen reizen.

Zodra je kind uitgeschreven is uit Nederland valt het niet meer onder de Nederlandse leerplichtwet en heb je geen last meer van de vervelende regeltjes. Je kunt dan gaan en staan met je kinderen waar je wilt.

Best vreemd toch? Dan maakt het ineens niet meer uit wat er met je kind gebeurd. Terwijl als je wilt zorgen voor vrijstelling en je zelf onderwijs regelt dat heel moeilijk is. Dan kan er tenminste gecontroleerd worden wat je kinderen geleerd hebben. Lijkt mij een veel beter uitgangspunt toch?

Het uitschrijven zal wel wat gevolgen hebben voor onze verzekeringen. Heel wat extra rompslomp. Wel te regelen allemaal, maar er gaat veel tijd en werk in zitten om uit te zoeken wat dan het beste past.

Een enorme uitzoek klus hoe je dit voor je eigen situatie het beste kunt regelen. Er zijn geen vaste regeltjes voor die je kunt volgen. Iedereen die zich uitschrijft doet het op zijn eigen manier. Als je je uit gaat schrijven zal je zelf moeten uitzoeken wat het beste is voor jou en je gezin. Dat maakt dat er veel tijd in gaat zitten. Je gaat buiten de gebaande paden en niemand weer precies hoe je dat het beste aan kunt pakken. Instanties en overheden kunnen hier geen eenduidig antwoord en informatie over geven.

meisje rekenen school

Tijd voor verandering in de leerplichtwet?

In de huidige tijd met bijna overal toegang tot het internet zijn steeds minder mensen plaats gebonden. Kunnen ze in principe gaan en staan waar ze willen en toch hun werk doen.

Jammer dat het gezinnen dan zo moeilijk gemaakt wordt om daar gebruik van te maken. Want er zijn hele goede manier om je kind te onderwijzen. Misschien wel veel beter dan het in een grote klas van 25-30 leeftijdsgenoten stoppen waarbij 1 docent alle kinderen op dezelfde manier probeert te onderwijzen.

Lees hier onze visie op onderwijs

En wat is er nou mooier als je kind kunnen leren hoe de wereld buiten Nederland werkt. Hoe het er in andere landen aan toe gaat.

IJdele hoop van mij, maar ik vind het tijd voor verandering van de leerplichtwet. Er mogen best mogelijkheden zijn om uitzonderingen te maken voor mensen die willen gaan reizen met hun kinderen. Die hun kinderen meer van de wereld willen laten zien.

Dat daar voorwaarden aan gesteld worden zou prima zijn. Ik snap dat niet Jan en alleman zonder plan zomaar vrijstelling kan krijgen. Maar als jij met een goed en gedegen plan bij een leerplichtambtenaar komt. Er wellicht zelfs op een manier controle komt op het onderwijs van je kind. Dat er dan best uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor vrijstelling.

We hebben vrijstelling gekregen

Wij hebben vrijstelling gekregen van de leerplichtambtenaar. Op grond van Michiel zijn ziekte kunnen we wellicht onder een bepaalde uitzonderingsregel vallen volgens de leerplichtambtenaar. Om te kijken of het klimaat invloed heeft op zijn gestel en hoe hij zich voelt. Daar schijnt een uitzondering voor te zijn in de leerplichtwet.

Hij zou uit gaan zoeken of wij daar voor in aanmerking komen of dat onze periode van een half jaar te lang is hiervoor. Als dat het geval is dan zouden ze het als leerplichtambtenaar voor een half jaar gedogen dat Veerle niet naar school gaat.  Veerle blijft ingeschreven op school zodat ze daarna gewoon weer in kan stromen. School verstrekt ons ook wat schoolwerk dat we tijdens de reis kunnen doen. 

Zo kunnen we zonder al te veel gedoe gaan reizen!

Mocht jij ook willen reizen met je kinderen laat je dan niet tegenhouden. Er zijn mogelijkheden, alleen niet allemaal even makkelijk. Maar het is het waard! Je kinderen zullen zo veel leren tijdens de reis. Daar kan geen school tegen op.

Hoe kun je er voor zorgen dat je zelf op reis kunt met je kinderen?

Sorry, maar daar kan ik je helaas geen eenduidig antwoord op geven. Er is geen standaard procedure voor.

Ik kan je niet vertellen doe hetzelfde als wij gedaan hebben, want veel mensen hebben geen medische reden waarom ze naar het buitenland willen om te proberen of dit invloed heeft op de lichamelijke klachten. Heb je dit wel? Zeker aankaarten bij de leerplicht ambtenaar. Wie weet kunnen jullie daardoor ook onder de uitzonderingsregel vallen waardoor je wel vrijstelling kunt krijgen!

Heb je dit niet? Wat ik je wel kan vertellen is dat je gewoon in gesprek moet gaan. Je zult het gesprek aan moeten gaan met zowel school als de leerplicht ambtenaar. 

Staat school achter jullie plannen? Willen ze jullie helpen en mee denken? Samen een lespakket opstellen voor je kind(eren)?

Iedere leerplichtambtenaar is ook anders. De één is heel streng op de regels. Wil helemaal niet meedenken. Zegt gewoon gelijk nee.

De ander is wat ruimdenkender en wil graag met jullie mee denken. Kijken welke mogelijkheden er zijn. Dingen door de vingers zien en geen melding maken bij de onderwijsinspectie.

Je eigen zoektocht naar jullie mogelijkheden

Het zal dus je eigen zoektocht moeten gaan worden. Welke mogelijkheden heb je en hoe bereid zijn de mensen om mee te denken met jullie plannen.

Loop je nu overal tegen een muur aan en je wilt echt op reis, dan is de enige mogelijkheid die er is je uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. 

Als je dat gaat doen begint het hele uitzoekwerk opnieuw. Er zullen veel dingen geregeld moeten worden. Je zal veel uit moeten zoeken. Wat precies? Hier is helaas ook niet een eenduidig antwoord op. Het is namelijk helemaal afhankelijk van jullie eigen situatie. Heb je een huur of koopwoning? Hoe lang blijf je weg? Hoe denkt de sociale verzekeringsbank er over of je je zorgverzekering mag behouden of niet?

Dat is het moeilijke aan willen reizen met leerplichtige kinderen. Niemand kan je precies vertellen wat je moet doen. Hoe je dit moet aanpakken. Het is gewoon ergens beginnen en zien wat er allemaal op je pad komt. Steeds stapje voor stapje verder gaan. 

Maar laat je niet tegen houden! Want al deze moeite is het meer dan waard!


Wil jij reizen met je kinderen? Of heb je gereisd? Laat hieronder jouw ervaring achter zodat andere families er wellicht weer wat aan hebben!

Meer lezen over onze avonturen?
Proefdraaien in Nederland
Weekverslag 1 Zuid Frankrijk
Weekverslag 2 Naar Spanje
Weekverslag 3 Verder Spanje in
Laatste verslag Eind van de reis