Selecteer een pagina

Wil je weten waarom wij aan het sapvasten zijn?
Waar de film Sick, Fat & Nearly Dead voor gezorgd heeft?
Ik vertel je waarom we zijn begonnen met sapvasten

Ik heb er al eerder over geschreven in mijn blog Mijn beste keuze ooit. Michiel is al bijna 3 jaar ziek. Onverklaarbare buikpijn. Al in veel ziekenhuizen geweest. Veel artsen gezien. Maar nog geen echte oplossing.

Afgelopen week nog weer een darmonderzoek gehad. Geen bijzonderheden op te zien.

Hoe kan dat nou? Hoe kan je nou zoveel last van je buik hebben en geen arts kan vinden wat het is?

Daarnaast is Michiel ook al jaren te zwaar. Hij heeft al meerdere dingen geprobeerd. Sommige dingen hadden wel resultaat. Andere dingen minder. Maar sinds ik hem ken nooit onder de 100kg en ook niet blijvend resultaat.

Zelfs nu hij al maanden amper eet is hij nog niet afgevallen.

Een goede tip!

Michiel kreeg de tip om de film Sick, Fat en Nearly Dead eens te kijken. Dit is een film van Joe Cross. Hij is te zwaar en ziek.

In deze film gaat hij 60 dagen lang sapvasten. Alleen zelf gemaakte sap drinken van groente en fruit. Hij heeft in de film vastgelegd hoe het hem is vergaan. In de film wordt ook Phil, een veel te zware en zieke vrachtwagenchauffeur, gevolgd.

Tevens heeft Joe gesprekken met andere mensen in Amerika over gezond eten. Schrikbarend hoeveel mensen echt ongezond eten eigenlijk.

De film triggerde iets. Mocht je het interessant vinden is het zeker de moeite waard om te kijken! Je vindt de film op Netflix en op Youtube.

Een gezondere weg in

Michiel besloot dat hij het sapvasten ook wil proberen. Om ook 60 dagen lang alleen maar zelfgemaakt sap te drinken van groente en fruit.

Om te kijken of hij er mee af gaat vallen, maar nog belangrijker om te kijken of de buikklachten hierdoor zullen verdwijnen.

Wij eten volgens mij redelijk gezond. Maar wat is tegenwoordig gezond eten? De ene keer hoor je dat iets gezond is, terwijl dan een tijd later beweerd wordt dat het helemaal niet gezond is.

Gezond eten is maar een lastig onderwerp. Iedereen heeft er een mening over.
Waar iedereen het in de film wel over eens was is dat gezond eten bestaat uit het eten van onbewerkt groente en fruit.

Veel mensen krijgen tegenwoordig weinig verse groente en fruit binnen.
Eet jij iedere dag voldoende groente en fruit?
Ik weet dat ik normaal van mezelf dagelijks niet genoeg binnen krijg. Fruit lukt nog wel een keer, maar zeker groente eet ik niet genoeg van.

Tijd om een gezondere weg in te slaan.

De spits af bijten

Michiel is begonnen met sapvasten. Het valt hem reuze mee. Af en toe heeft hij wel een beetje honger, maar op zich vindt hij het prima te doen. De sapjes zijn over het algemeen ook best lekker. Soms zit er een combinatie tussen die minder geslaagd is, maar meestal is het wel te drinken.

In de eerste week is Michiel al 5kg afgevallen en 1,5 punt van zijn BMI af. Dat is een goed resultaat!
De bedoeling is om 30-35kg af te vallen.

 

Voor de buikklachten helpt het tot nu toe nog niet, maar we hadden daarbij ook niet verwacht zo snel resultaat te hebben. Als je lichaam zich moet herstellen (als dat kan met waar hij last van heeft) dan zal dat niet binnen een week al merkbaar zijn.

Ook ik ben begonnen met sapvasten

Ik ben net op de 2e dag op het moment dat ik dit schrijf. Ik doe het sapvasten niet om af te vallen, want dan blijft er niks van me over. Maar ik heb al heel lang dat ik me vaak moe voel en ik me niet zo energiek voel als dat ik wel zou willen.

Tevens heb ik tijdens de laatste zwangerschap erg veel last gehad van mijn ogen en mijn zicht. Dit is na de bevalling en nu ik het minder druk en minder stress heb al een stuk verbeterd. Toch is mijn zicht nog niet zo als ik zou willen met bril op.

Met het sapvasten wil ik uit proberen of ik me energieker ga voelen. Of het invloed heeft op mijn ogen. Ik ga het sapvasten proberen een week vol te houden.

Ja, je leest het goed PROBEREN. Want ik moet toe geven het valt me zwaar.
Ik heb zo’n hongergevoel en trek in allemaal lekkere dingen. Verbazingwekkend om te merken wat dat stemmetje in je hoofd allemaal aan het doen is. Hoe je lichaam dan extra verlangt naar de ongezonde dingen.

Volgens de film schijnt het hongergevoel na een paar dagen over te gaan en moet je je dan beter gaan voelen. Ik ben benieuwd!

Meer bewegen

Naast het sapvasten zijn we ook begonnen met meer bewegen.

Michiel gaat een paar keer per week naar de sportschool.

Ik doe 3 keer per week thuis krachttraining met een schema van stoere vrouwen sporten. Ik wil ook al een tijdje beginnen met hardlopen, maar kan de moed en motivatie nog steeds niet vinden om echt te beginnen. Wie weet lukt dat ook nog.

Daarnaast wandelen we beide ook nog 1 keer per week met een vriend/vriendin. Gezellig om dat met iemand samen te doen.

We hebben geen auto, dus doen verder ook alles lopend of met de fiets.

Volgens mij doen we het qua bewegen best goed. Al zeg ik het zelf.

Een gezondere leefstijl

Na het sapvasten is het de bedoeling dat je gewend bent aan het kiezen voor groente en fruit. Dat je bewust kiest om hier meer van te eten. Je lijf heeft dit nodig om zichzelf gezond te houden.

Om te kunnen vechten tegen ziektes, bacteriën en virussen.

De bedoeling is ook dat we deze gezondere leefstijl vast houden.

Je mag dan echt wel eens lekker ongezond eten. Het is helemaal niet erg als je daar voor kiest. Als je daarna maar weer terug gaat naar het eten van groente en fruit. Dat is een gezonde balans.

Lekker kunnen genieten van af en toe ongezond eten. Omdat je weet dat je de overige tijd goed en gezond eet. Voornamelijk verse onbewerkte groente en fruit, afgewisseld met dierlijke producten en af en toe ongezond en bewerkt eten.

Ik ben heel benieuwd hoe ons sapvast avontuur af gaat lopen.
Op het Familie op avontuur Youtube kanaal verschijn iedere week op donderdag een update over het sapvasten om je op de hoogte te houden.

Update sapvasten

Na 49 dagen is Michiel gestopt met het sapvasten. Hij is in totaal een kilo of 7 kwijt geraakt. Niet heel veel voor 49 dagen alleen maar groente en fruitsap drinken. We hadden op meer gehoopt.

De motivatie is weg. 

Ook voor de buikklachten helpt het sapvasten niet.

Waarom zou je toch moeten sapvasten?

Het heeft het ons weer bewuster gemaakt van het belang van het eten van meer groente en fruit. Dagelijks drinken we ook nog 1 of 2 sapjes bij het eten. We eten voornamelijk meer groente. Fruit ging al wel redelijk goed.

Dus wil je gezonder eten en proberen af te vallen? Zeker een aanrader om eens te kijken en te testen of het wat voor je is. Gezonder eten is sowieso nooit verkeerd! 

Je hoeft het niet zo lang te doen. Je kunt ook kiezen voor 3 of 7 dagen sapvasten. Dat maakt je al bewuster van groente en fruit eten en verandert je smaak. Je proeft dingen ineens veel bewuster.

Heb je huidklachten, vermoeidheidsklachten of andere vage klachten? Ook dan kan sapvasten het proberen waard zijn! Alleen onbewerkt groente en fruit en geen ander bewerkt voedsel in je lijf krijgen kan een enorm verschil maken.

Wil je afvallen met sapvasten? Dan zou ik het langer proberen vol te houden. In overleg met je huisarts kun je bepalen of het medisch gezien verantwoord is. Let op, veel artsen kennen het sapvasten niet goed en weten niet precies wat het is.